Siltech Golden Ridge S/Pdif knaller.

Hier was ik niet op voorbereid. Ondanks mijn blind vertrouwen in 'ons' Hollands merk Siltech, was de schok groot toen ik, thuis bij klant Ton, een toch al goede digitale S/Pdif kabel verving voor een Siltech Golden Ridge II S/Pdif kabel. Ja, deze kabel kost zo'n 1550€ en voelt als erg veel geld voor slechts 1 meter kabel, weliswaar gevuld met de mooiste materialen.

Het zijn van die (helaas) schaarse momenten dat je tegelijkertijd vervuld raakt door de mooiere klanken van een audioset, maar je ook bedenkt hoe complex het samenstellen van een goede audioset is. In dit geval was het niet zozeer een lucky shot, ik had al het vermoeden dat deze kabel het verschil kan uitmaken, echter, niet in de mate waarin Ton en ondergetekende het mochten meemaken.

De audioset bestaat uit een Devialet 170, aangestuurd door een Rega cd-loopwerk. De weergevers heeft Ton zelf gebouwd. Het is een uitgekiend 2-weg systeem met ceramische units voor het hoog en laag/midden. De vorm doet denken aan de prachtige Kharma speakers. Het is trouwens een door en door getuned- en geoptimaliseerd systeem, die de concurrentie met bestaande dure systemen makkelijk aan kan.

De praktijk:
Om een indruk van het huidige systeem te krijgen heb ik eerst uitgebreid geluisterd naar de 'default' set met een Audioquest S/Pdif kabel. Zoals verwacht heeft de set een enorme resolutie en snelheid. De combinatie speakers met de befaamde units en een van de beste versterkers van het moment laat gewoon heel veel horen. Nadeel van een dergelijk open systeem is dat er minder ruimte is voor de rijkdom van stemmen en instrumenten...iets wat ik maar niet genoeg kan benadrukken wat wel aanwezig moet zijn in een goede set. In ieder geval is het zaak om een goede balans te zoeken tussen rijkdom en openheid.

 

Nu zou je geneigd zijn te sleutelen aan andere parameters dan de kabel...Ik had bij me...een mooie CEC TL3N loopwerk, die ik gevoelsmatig direct wou aansluiten, maar niet deed. Ik was namelijk te benieuwd wat de Siltech Golden Ridge II zou doen in Ton's set. 

Nu dat schaarse moment: digitale kabels wisselen...terug in de luisterstoel...en benieuwd zijn wat het resultaat is...
Binnen luttele seconden had het geluidsbeeld nog steeds de snelheid en openheid, maar nu gecombineerd met klankkleuren die soms niet van echt te onderscheiden waren. Vaak zijn wij audiofielen 'flabbergested' in het begin...gewoon omdat het al anders klinkt. Dus, heb ik een dozijn nummers gedraaid...met telkens hetzelfde resultaat.
Snelheid, openheid...met de mooiste klankkleuren!

Ik ben eigenlijk ook wel benieuwd -da's een volgende test- hoe de Golden Ridge II zich verhoudt ten opzichte van duurdere USB kabels. Zou het kunnen dat een excellente S/Pdif kabel een dure USB kabel -waarvan iedereen zegt dat deze kabels beter klinken dan elk andere type kabel- kan overklassen? Wordt vervolgd.

Het moge duidelijke zijn dat Ton de Siltech kabel niet meer heeft afgestaan, en ondergetekende weer een nieuwe kabel voor zijn eigen demo voorraad moet bestellen.....

Siltech prijslijst
Info Golden Ridge II